Fra traume til ny indsigt  –  Kunst som terapeutisk forløsning

Tom Kristensen deler sin unikke rejse fra traumer til selvindsigt gennem kunsten. Kunstværkerne bliver ikke kun visuelle udtryk, men også transformative redskaber til at bearbejde dybe følelser og mentale udfordringer.

Af Cæcilie Liv Carlsen

Tom Kristensen har opdaget, hvordan kreativitet kan være en kraftfuld terapeutisk forløsning. Han håber, at flere får muligheden for at udtrykke sig kreativt, når det kommer til bearbejdning af kriser, vold og traumer.

Kunst som terapeutisk rejse
Tom har arbejdet som art director og grafisk designer og er uddannet fra Designskolen i Kolding men begyndte for nogle år siden at udforske kunstens verden. I en tid præget af personlige udfordringer mødte han en kvinde, der ledte ham ind i kunstens terapeutiske retning. Han begyndte med store værker og opdagede, hvordan kunst kunne fungere som terapi og hjælpe ham med at håndtere og bearbejde sine traumer.

“Jeg står foran værket og kan forholde mig til det, og det er ikke det kaos, der er inde i mig,” siger han. Kunst bliver en form for terapeutisk rum, hvor han kan udforske og forstå de komplekse lag af følelser, han bærer på.

Kunstens funktion som terapeutisk redskab
Tom Kristensen understreger, at kunsten er et sted hvor han føler, at han nærmer sig noget œgte, når han tør stå over for sin egen sårbarhed. Herfra har han fundet en teknik med at skœre gamle vœrker i stykker for at sammensœtte dem på ny og derved skabe ny identitet. Som han skriver på sin hjemmeside:

“Værkerne udforsker komplekse og smertefulde begreber om identitet, erindring og følelser. Gennem reproduktioner af personlige minder skabes et dybtgående narrativ om, hvordan disse emotioner og erindringer former os som individ. Det er et forsøg på at frembringer forståelse og empati for den komplekse menneskelige tilstand, hvor vores identitet og erindringens skrøbelighed er vævet sammen som en uopløselig helhed. Værkerne fungerer som en refleksion af vores fælles menneskelige tilstand og inviterer os til at undersøge vores egne roller i dette komplekse billede. Det at skabe sine værker bliver en måde at håndtere smerten på og lave noget meningsfuldt ud af kaos. Kunst for mig er blevet noget meget dybt. Det er et safe house. Og jeg er dybt taknemmelig for, at jeg har opdaget det og blevet en del af den verden.”

Kunst som vej til heling for alle
På spørgsmålet om andre kan drage nytte af kunst i deres behandling, svarer Tom utvetydigt ja. Han opmuntrer alle til at udforske deres følelser gennem kunst for at finde på nye positive fortœllinger. Han opfordrer til at skabe nogle store vœrker og ikke være begrænset af små blyanter.

“I forbindelse med traume kan kunsten gøre, at man kan kommunikere med værker, og det er det, jeg også selv oplever,” tilføjer han.

At være åben og nysgerrig
Tom deler vigtigheden af at være åben, ikke have præstationsangst og være nysgerrig på kunsten og ens eget indre. Han opfordrer til at have modet til at blive ved med at udforske på den måde, der føles mest autentisk.

I stedet for at tage “blyant og papir” vælger han at bruge store lærreder, farver og klippe i materialer. Han mener, at en bred vifte af materialer er afgørende i kunstterapi for at give klienter mulighed for at skære og samle, opleve transformation og skabe mening.

Kunst som kraftfuldt redskab
Tom Kristensens rejse fra traumer til selvindsigt gennem kunsten understreger kunstens potentielle  kraft. Hans budskab er klart: Kunst er ikke kun et visuelt udtryk, det er også en måde at bearbejde, forstå og finde mening i livets kompleksitet. Gennem åbenhed, mod og kreativ udforskning opfordrer han andre til at tage del i kunstens transformative rejse.

Se mere af Tom Kristensens arbejde på hans hjemmeside her.

Læs videre

Kunstterapi som vej til heling efter vold og traumer

Kunstterapi som vej til heling efter vold og traumer

At overvinde virkningerne af vold og traumer kræver en holistisk tilgang, der adresserer både det fysiske og følelsesmæssige ar. Kunstterapi er en form for terapi, der integrerer kunstneriske udtryksformer som en central del af helingsprocessen. Dette kreative redskab kan være særligt gavnligt for mennesker, der har været udsat for vold og traumer, da det giver en non-verbal kanal til at udforske og udtrykke komplekse følelser.

læs mere
Kreativ skrivning som terapeutisk værktøj i traumebearbejdning

Kreativ skrivning som terapeutisk værktøj i traumebearbejdning

At bearbejde traumatiske oplevelser og vold er en kompleks og individuel rejse. En metode, der har vist sig at være kraftfuld og helende for mange, er kreativ skrivning. Dette terapeutiske værktøj giver en stemme til smerten, muliggør refleksion og bidrager til en proces med forståelse og handling.

læs mere