Artikler

Velkommen til ArtMentums omfattende artikelunivers om kunstterapi, historiefortælling og kunst som et kraftfuldt redskab til traumebearbejdning. Vi udforsker kunstens unikke evne til at hjælpe traumeofre med at komme sig og fremme trivsel. Opdag hvordan kunst kan bruges terapeutisk som en værdifuld ressource til at genopbygge identitet og finde vejen til helbredelse gennem kreativitet. Dette artikelunivers dykker ned i de terapeutiske aspekter af kunst og hvordan det kan spille en afgørende rolle i rehabiliteringen af dem, der har oplevet traumer. Vi udforsker også de positive forandringer, som kunstterapi kan medføre, samt de forskellige tilgange og metoder, der kan bruges til at fremme heling.Uanset om du er nysgerrig på kunstterapi, søger metoder til at håndtere traumer eller ønsker at forstå kunstens transformative magt, er du kommet til det rette sted.

Kunstterapi som vej til heling efter vold og traumer

Kunstterapi som vej til heling efter vold og traumer

At overvinde virkningerne af vold og traumer kræver en holistisk tilgang, der adresserer både det fysiske og følelsesmæssige ar. Kunstterapi er en form for terapi, der integrerer kunstneriske udtryksformer som en central del af helingsprocessen. Dette kreative redskab kan være særligt gavnligt for mennesker, der har været udsat for vold og traumer, da det giver en non-verbal kanal til at udforske og udtrykke komplekse følelser.

læs mere
Kreativ skrivning som terapeutisk værktøj i traumebearbejdning

Kreativ skrivning som terapeutisk værktøj i traumebearbejdning

At bearbejde traumatiske oplevelser og vold er en kompleks og individuel rejse. En metode, der har vist sig at være kraftfuld og helende for mange, er kreativ skrivning. Dette terapeutiske værktøj giver en stemme til smerten, muliggør refleksion og bidrager til en proces med forståelse og handling.

læs mere
At arbejde med mennesker, der har været udsat for vold og traumer

At arbejde med mennesker, der har været udsat for vold og traumer

At støtte mennesker, der har været udsat for vold og traumer, kræver en særlig følsom og empatisk tilgang. Traumatiske oplevelser kan have dybtgående konsekvenser for en persons mentale, følelsesmæssige og fysiske velbefindende. Som professionel er det afgørende at forstå de komplekse behov hos dem, der har overlevet traumatiske begivenheder, og at skabe et rum, hvor heling kan opstå.

læs mere
Sårbare kvinder i ’Recovery’

Sårbare kvinder i ’Recovery’

CASA er et behandlingscenter for kvinder i Pasadena, Californien, som blev grundlagt i 1967. Personalet og stedet er drevet af mange tidligere misbrugere og klienter. Centeret hjælper omkring 300 klienter med stof- og alkoholmisbrug om året. De tilbyder individuelle behandlingsforløb til folk i alle aldre med forskellig baggrund og etnicitet.

læs mere
Case: Poesi som terapi

Case: Poesi som terapi

Hvad kan et kreativ skrivning udtrykke som ellers ikke bliver sagt? Poesi er en del af kunstterapien og har en åbning over for sproget og muligheder for at skabe noget nyt.  Det er et sprog, hvor ikke kun indholdet, men også udtrykket påkalder sig opmærksomhed.

læs mere
Musik som fælles kulturhealer

Musik som fælles kulturhealer

Hvorfor og hvordan kan musik ses som betydningsfuld for et samfunds sundhed og trivsel? I dag bruger vi rigtig mange penge på at gå til koncerter og høre musik i fællesskab med andre. Vi deltager i Roskilde Festival, Heartland Festival, Skanderborg Festival, Friday Rock i Tivoli og bliver gennemstrømmet af de samme toner, lyde og rytmer. Vi får en fælles oplevelse af at blive ført med på en musisk rejse.

læs mere
Voldsofre og kunstterapi

Voldsofre og kunstterapi

Hvad kan kunst og kunstterapi bidrage med i arbejdet med klienter, der har været udsat for vold? Mennesker der har været udsat for vold kæmper ofte med en oplevelse af at være gået i stykker. Forbindelsen til sig selv, ens mod og ens tænkemåde bliver ofte beskadiget af den traumatiske hændelse og skal derfor genopbygges. Man kan stille sig spørgsmålet: Hvem var det nu, jeg var i verden? Hvordan orienterede jeg mig? Hvad stod jeg for? Alle disse fundamentale aspekter ved at være menneske skal genopbygges og heales.

læs mere
Storytelling i kunstterapi

Storytelling i kunstterapi

I arbejdet med kunstterapi og traumer har vi fokus på at skabe nye historier og samtaler for klienten, som rummer muligheder og ressourcer. Ikke at du som behandler ikke må dvæle ved eller genbesøge traumet, hvis klienten har brug for det, men den kunstterapeutiske proces har fokus på at tage processen hen i et andet rum, hvor traumet eksternaliseres. Det ses i selve den kunstneriske proces, og i de efterfølgende refleksioner over værket i det vi i kunstterapien kalder for ”Høst”, hvor klienten reflekterer over processen, en ny historie og det vedkommende kan tage med videre i livet og helingsprocessen.

læs mere
Kunstterapi som behandlingsform

Kunstterapi som behandlingsform

Kunst har i århundreder været forbundet med bearbejdning af erfaringer, følelser og traumer. I denne artikel introduceres, hvordan kunst kan bruges terapeutisk samt gode råd til, hvordan du implementerer kunstterapi i din praksis.

læs mere
Kunstneridentitet for behandler og klient

Kunstneridentitet for behandler og klient

En kunstneridentitet kan tilbyde nye muligheder for både klienten og behandleren. I denne nye rolle som kunstner kan de udforske, finde svar, og inspirere hinanden og finde styrker som en kollegial kunstner i et atelier. Her er intet hierarki, som dem klienten kan blive mødt med ude i samfundet, fordi de er i en svær periode af deres liv. I stedet mødes alle i atelieret om kunsten som overordnet tema.

læs mere
Hvilke kunstarter egner sig til terapi?

Hvilke kunstarter egner sig til terapi?

Det kunstterapeutiske forløb benytter sig af forskellige udtryksmuligheder gennem 5 overordnede kunstarter. Denne artikel giver dig en kort indføring i de 5 kunstarter brugt til terapi, som du kan benytte som en del af dit arbejde med mennesker med traumer.

læs mere
Forskning viser, at kunst- og udtryksterapi styrker livsmestring

Forskning viser, at kunst- og udtryksterapi styrker livsmestring

Det første forskningsprojekt med Kunst- og udtryksterapi (KUT) for en gruppe uledsagede flygtninge og asylbørn viste øget livsmestring og livskvalitet, der styrkede børnene i at håndtere deres traumer og livet generelt. Metoden er udviklet af professor Melinda A. Meyer Demott, der var tilknyttet Norsk Center for Vold og Traumatisk Stress Studier (NKVTS). I dag er hun leder af Norsk Institut for kunst-udtryk og kommunikation (NIKUT) og er professor ved European Graduate School (EGS).

læs mere
Det terapeutiske kunstmuseum 

Det terapeutiske kunstmuseum 

At besøge kunstmuseer med klienter og interagere med kunstværker såsom malerier, skulpturer og installationer er en nænsom og effektiv metode til at bruge kunsten i vores arbejde med mennesker, der har oplevet traumer. Det tager dem ind i det kunstneriske rum, uden at de selv skal være skabende.

læs mere